حفظ و احیا منابع طبیعی با مشارکت مردم

تاریخ انتشار : 1403/07/08 - ساعت انتشار: ٠٩:٢٤ - گروه خبری : اخبار استان

در سومین روز از سفر هیئت اعزامی از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان برنامه و بودجه کشور به استان ایلام جلسه ای به منظور جمع بندی بازدیدهای به عمل آمده در سطح استان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در این جلسه که با حضور مسئولین کشوری و استانی برگزار گردید حاضرین به دیدگاه های خود در خصوص حفظ و احیاء منابع طبیعی در استان های زاگرسی و مخصوصاً استان ایلام پرداختند.

"یاسم خانمحمدیان" مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: منطقه زاگرس 40 درصد آب کشور را تأمین می کند و 10 درصد جمعیت کشور را در خود جا داده است و با توجه به توپوگرافی منطقه می توان زاگرس را سدی در مقابل ریزگردها برای مرکز کشور دانست.

وی افزود: 2100 گونه گیاهی در زاگرس وجود دارد که 1000 گونه آن در استان ایلام است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مهمترین تهدیدها و چالش های پیش روی جنگل های استان را آتش سوزی، کشت گیاهان نامتعارف و فعالیت های عمرانی و هم چنین تغییر کاربری در زیر اشکوب جنگل های استان برشمرد و خواستار تأمین اعتبار لازم جهت اجرای پروژه های احیاء، توسعه و تولید نهال در راستای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت شد.

بیگلریان مدیرکل بحران استان نیز گفت: یکی از اهداف اصلی در مدیریت بحران استان حفظ جنگل ها و مراتع می باشد.

وی با اشاره به آتش سوزی های اخیر نیز گفت: بخشی از آتش سوزی ها تعمدی بوده و بخشی هم ناشی از آتش زدن پس چر مزارع و سرایت به اراضی ملی و جنگل ها می باشد که باید طبق قانون به مراجع قضایی معرفی و اعمال قانون گردند.

نجفی فر رئیس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی گفت: از مهمترین چالش ها در حوزه زاگرس بحث زوال جنگل می باشد.

وی یادآور شد به دلایلی از جمله فشار انسانی ناشی از افزایش جمعیت و تغییرات اقلیمی اکوسیستم منطقه بیمار و از حالت تعادل طبیعی خارج شده است.

شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بیان داشت: در سال حدود 15 میلیارد درخت در اثر عوامل مختلف از بین می رود که این خود تهدیدی جدی برای جنگل ها و محیط زیست می باشد.

وی با اشاره به حمایت ها و تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص حفاظت و صیانت از جنگل ها و منابع طبیعی در کشور گفت: اتفاقات خوبی برای زاگرس در حال رخ دادن است که یکی از این اتفاق های خوب وجود و انتخاب آقای مسجدی به عنوان نماینده ویژه سازمان برنامه و بودجه برای حفظ و احیاء جنگل های زاگرس است.

شعبانیان ادامه داد با توجه به اینکه جنگل های زاگرس و بویژه استان ایلام به سمت پیری پیش میروند باید همت به خرج داده و تعادل را با کاشت بذر و نهال در طبیعت از انواع بومی منطقه به منابع طبیعی و محیط زیست برگردانیم.

وی گفت: یک بسته مدیریتی در قالب جنگلداری اجتماعی بصورت الگو و پایلوت در استان ایلام در حال انجام می باشد که با همکاری مؤسسه تحقیقات و استفاده از ظرفیت های محلی و بومی و همچنین ظرفیتهای منابع طبیعی و شناسایی نیازهای مردم و منابع طبیعی در جهت تأمین منابع مردم منطقه از یک سو و حفظ و احیاء جنگل ها از سوی دیگر مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند.

دکتر شعبانیان نیز در خصوص طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت نیز گفت: این طرح خارج از اهداف منابع طبیعی نبوده و در جهت حفظ منابع طبیعی و از اهداف اصلی منابع طبیعی کشور می باشد.

دکتر فرخ مسجدی نماینده ویژه سازمان برنامه و بودجه کشور برای حفظ و احیاء جنگل های زاگرس گفت: با توجه به ابلاغ صادره ازسوی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور وظیفه اینجانب هماهنگی و پیگیری حفظ جنگل ها ی زاگرس می باشد.

وی گفت نتایج حاصله از بازدید جنگل های استان انجام شده است که باید برای کشور به عنوان الگو استفاده و مورد بهره برداری سایر استانها باشد.

وی گفت با توجه به اینکه معیشت و اقتصاد مردم وابسته به منابع طبیعی می باشد می طلبد که همه دستگاه های ذیصلاح در حفظ و احیاء جنگل ها همکاری لازم را داشته باشند چرا که منابع طبیعی با امکانات محدود به تنهایی قادر به انجام صد در صدی آن نمی باشد.

دکتر مسجدی نیز گفت برای حفظ و احیاء بیشتر جنگل ها باید هم منافع مردم و هم منافع منابع طبیعی را هم سو و هم جهت کنیم که بتوانیم مردم را در کمک به حفظ و احیاء جنگل ها دخیل کنیم.

وی ادامه داد: مدیریت جنگل باید حوزه ای(حوزه آبخیزی) باشد تا بصورت کامل در کنترل قرار گیرد. ایشان به بحث فرهنگ سازی اشاره کرد و گفت تهیه بسته های آموزشی، فرهنگی و طرح های مرتبط جهت جلب مشارکت مردم باید تهیه و در دسترس مردم باشد.

در پایان دکتر حسینی رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی استان ایلام ضمن جمعبندی موضوع جلسه نتیجه بازدید دو روزه از جنگل کاری های سنواتی و نهالستان های استان را مثبت ارزیابی نمود و گفت: یکی از بزرگترین نعمت های خداوند در استان ایلام وجود جنگل ها و مراتع و منابع طبیعی بکر می باشد که باید از این نعمات بزرگ به خوبی حفاظت و صیانت کنیم.

نسخه چاپی

ارسال به دوست


خروج




[223]