هیچ قاره ای از جهان امروز از پدیده بیابان زایی در امان نیست
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به روز بیست هفتم خرداد به عنوان روز جهانی بیابان زدایی اظهار داشت: امروز سراسر دنیا به نحوی تحت تاثیر پدیده بیابان زایی قرار گرفته است و هیچ قاره ای در جهان امروز از پدیده بیابان زایی درامان نیست، منتهی این پدیده در برخی کشورها دارای شدت بیشتر و در برخی نیز ضعیف تر است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، مهندس خلیل آقایی صبح امروز پنج شنبه در جمع مدیران کل ستادی و استانی منابع طبیعی کشور با بیان اینکه ایران از سال 1992عضو فعال کنوانسیون بیابان زدایی است و این پدیده علیرغم اقدامات زیاد دامنگیر کشورمان نیز هست، دلیل اصلی بروز بیابانزایی را عوامل انسانی و دخالت ما انسانها در طبیعت ذکر کرد.
آقایی خاطر نشان کرد: اگر چه از تغییرات اقلیمی و خشکسالی به عنوان چالش های مهم بیابان زایی یاد می کنند اما وقتی بررسی می کنیم می بینیم که ما انسانها هستیم که با راه اندازی و توسعه صنایع، ایجاد بی نظمی و اختلال در چرخه طبیعت باعث افزایش گازهای گلخانه ای و از بین رفتن پوشش گیاهی و افت آبهای زیرزمینی شده و موجبات بروز پدیده ریزگرد و گرد و غبار را فراهم کرده ایم.
رییس سازمان جنگل ها ابراز داشت: پدیده بیابان زایی یک شبه اتفاق نیفتاده بلکه یک پروسه چندین ساله را طی کرده و طبیعت را به این روز انداخته است.
حجم کارها در مقابل گستردگی بیابان ها ناچیز است
وی همچنین یادآور شد طی پارسال و امسال به میزان 20 هزار هکتار مالچ پاشی و 20 هزار هکتار عملیات نهال کاری در استان خوزستان انجام شده است و این کاری بی نظیر و بی سابقه بوده است اما همین حجم قابل توجه اقدامات با وجود بسیج همه دست اندرکاران و حمایت هایی که از سوی مقامات دولت صورت گرفته در مقابل گستردگی مناطق بیابانی بسیار ناچیز و کم مقدار است.
مهندس آقایی منابع طبیعی کشور را مظلوم دانست زیرا هم کارش دیر بازده و هم دور دست و دور از چشم انظار است و اگر ما برای منابع طبیعی و حفظ آن فرهنگ سازی و اطلاع رسانی نکنیم مطمئن باشید هیچ کس نمی تواند به داد منابع طبیعی برسد.
رییس سازمان جنگل ها در ادامه سخنان خود استان ایلام را مثال آورد و گفت: وقتی در این استان برای بازدید پروژه ای سفر کردم در عمده سنگ های بزرگ کوه ها که چشم انداز خوبی داشت شعار حفظ منابع طبیعی و انفال نوشته شده بود که این اقدام اتقاقاً بسیار کارساز بوده و خیلی کم هزینه است که جا دارد دیگر استانها مناطق حساس و گلوگاه ها را در سطح استان ها شناسایی کرده و برای حفاظت از این منابع ارزشمند فرهنگ سازی و اطلاع رسانی کنند.
تخصیص اعتبارات ویژه آبخیزداری مسئولیت ما را دوچندان کرده است
آقایی شرایط امسال منابع طبیعی را ویژه و خاص قلمداد کرد زیرا دولت در لایحه ای که پیش بینی کرده است نام آبخیزداری را در پایان بخش آن آورده و از صندوق توسعه ملی 200 میلیون دلار به موضوع آبخیزداری اختصاص داده است که این مهم از عنایات مقام معظم رهبری به موضوع آبخیزداری بوده و این مسئولیت ما را در ادامه کار بسیار سنگین خواهد کرد.
خلیل آقایی همچنین اشاره کرد همه دو میلیون دلار که 700 میلیارد تومان است در قالب صندوق توسعه ملی به سازمان جنگل ها اختصاص یافته است که سازمان بر اساس نظارت بر اقدامات و حجم کار هایی که استان ها انجام می دهند به آنها اعتبار تخصیص می دهد.
وی درباره میزان تخصیص اعتبارات به استان ها
اضافه کرد هیچ گونه ارتباطی را بکار نمی گیریم بلکه به حجم بیشتر کارها پول می
دهیم.
نتایج کار باید اثر بخش و برای جوامع محلی قابل رویت
باشد
وی به مدیران تاکید داشت ما تا آبان و آذر ماه امسال فرصت داریم که این اعتبارات را در جهت درست آن، هزینه که نه بلکه سرمایه گذاری کنیم و در این مسیر نتایج کارمان باید اثربخش و برای جوامع محلی قابل رویت باشد تا تغییرات را ببینند و مشارکت کنند.
وی توضیح داد این 700 میلیارد در 602 زیر حوزه آبخیز و در 317 شهرستان با مشارکت مردم و جوامع محلی انجام خواهد شد و به مدیران تاکید کرد در هر پروژه ای که مردم حضور و مشارکت نداشته باشند کار را تعطیل کنند.
وی با تاکید دوباره که حجم کارهای انجامشده منابع طبیعی را مردم باید ببینند و تغییرات را احساس کنند که قبلاً چه بوده و الان چه شده است، خاطر نشان کرد: طی یک ماه گذشته امامان جمعه، استانداران و فرمانداران برخی استان ها با من دیدار داشتند و اعلام کردند برای اجرای طرح های آبخیزداری و زنده نگه داشتن قنوات و تقویت سفره های زیر زمینی حاضرند از محل اعتبارات استانی معادل منابع طبیعی بودجه بگذارند تا با مشارکت یکدیگر این اقدامات انجام شود.
اعتبارات تخصیص یافته تنها مختص آبخیزداری نیست
مهندس آقایی یادآور شد: آبخیزداری یک کار زیر بنایی برای سایر بخش هاست و بودجه آن تنها برای آبخیزداری نیست بلکه برای جنگل ها و مراتع نیز هست.
آقایی اشاره داشت حدود 64 میلیارد تومان تاکنون به استان های سه گانه شمالی اختصاص داده شده است تا اقدامات آبخیزداری در رویشگاه های جنگلی شمال هم اجرایی شود.
وی گفت: منابع طبیعی امروز منتقدان زیادی دارد زیرا اشکالات ما را یادآوری می کنند که می تواند در ادامه موجب رشد و تعالی سازمان شود اما یک نکته قابل توجه این است که علیرغم انتقاداتی که به بخش های مختلف منابع طبیعی می شود درباره آبخیزداری صدق نمی کند که گفته شود روشی نامناسب برای منابع طبیعی است و همه چه در ایران و چه در خارج از کشور روی موضوع طرح جامع آبخیزداری متفق القول هستند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور طرح جامع آبخیز را به مثابه یک ظرف بزرگ دانست که همه اقدامات منابع طبیعی به صورت همگن و منسجم در آن دیده و اجرایی می شود و اقدامات آبخیزداری موجب تقویت سفره های زیرزمینی و نهایتاً منجر به افزایش پوشش گیاهی می گردد.
در منابع طبیعی هم حیات است و هم ممات!
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه به مدیران منابع طبیعی تاکید داشت که وظیفه اصلی ما حفاظت از خاک و پوشش گیاهی است و اگر بخوبی وظایف خود را انجام دادیم به قول رییس جمهوری هم حیات در آن است و هم ممات.
مهندس آقایی در ادامه از دفتر ترویج و مشارکت مردمی و همچنین دفتر امور مراتع خواست که حضور گسترده و مشارکت مردم و میزان پوشش گیاهی را با در نظر گرفتن میزان بارندگی سالانه در عرصه های منابع طبیعی کنترل و رصد کنند.
اقدامات منابع طبیعی در ایلام می تواند برای سایر استان ها الگو باشد
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور که در جمع مدیران ستادی و استانی منابع طبیعی سخن می گفت یاد آور شد: اقدامات منابع طبیعی در ایلام می تواند برای سایر استان ها الگو باشد.
مهندس خلیل آقایی افزود: در بازدید از جنگل کاری های انجام شده در استان ایلام در سنوات 90 تا 97 اقدامات چشمگیری صورت گرفته و این می تواند در سایر استان ها تعمیم داده شود.
وی گفت: شیوه حفر چاله، زمان کاشت نهال و نوع نهال سازگار با شرایط اقلیمی منطقه از جمله مواردی است که در ایلام مد نظر قرار گرفته و همه این اقدامات با همکاری و مشارکت مردم انجام شده است.
حریق اتفاقی استانی است اما بازتابش ملی است!
این نشست دکتر رضا احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام نیز گفت: با توجه به فصل گرما و بروز آتش سوزی در جنگل ها و مراتع، پاشنه آشیل سازمان جنگل ها حریق است، گرچه اتفاق آن استانی است اما بازتاب آن ملی است.
وی خواستار تجهیز بیشتر یگان حفاظت بویژه تجهیزات انفرادی، ایجاد پایگاه اطفای حریق در نواحی استان ها و همچنین بکارگیری دیده بانان برای پیشگیری و مقابله با حریق را لازم و ضروری دانست.
مدیر کل منابع طبیعی استان ایلام همچنین در ادامه به موضوع گردوغبار اشاره کرد و گفت: سال گذشته 12 استان کشور درگیر این قضیه بودند و اقدامات خوبی در زمینه مالچ پاشی و نهال کاری صورت گرفته اما اکنون برای حفاظت و نگهداشت اقدامات انجام شده با مشکل اعتباری مواجه هستیم که جا دارد به این بخش بیشتر توجه شود.
ارسال به دوست