روند فرسایش خاک در ایلام سرعت گرفته است

تاریخ انتشار : 1397/02/29 - ساعت انتشار: ٠٨:٥٥ - گروه خبری : اخبار قدیمی

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام و به نقل از خبرنگار خبرگزاری ایرنا مهندس پیری معاون آبخیزداری این اداره کل اظهار کرد: دخالت  های انسانی، شیب تند اراضی استان و بارش های رگباری با شدت زیاد و مدت  بارش کم از جمله عواملی است که در سرعت افزایش فرسایش خاک در استان ایلام  دخیل است.
وی تاکید کرد: فرسایش خاک موجب کاهش باروری زمین، از بین رفتن  لایه زنده خاک، کاهش تراکم بافت گیاهی و جنگلی، افزایش پتانسیل جاری شدن  سیلاب و تندآب، بیابانی شدن اراضی و تولید ریزگرد و عدم نفوذ باران در سفره  های زیرزمینی و خروج آب از مرز می شود.  
معاون آبخیزداری منابع طبیعی و  آبخیزداری ایلام، کاهش قابلیت کشت در اراضی، شوری زمین، افزایش غلظت  گازهای گلخانه ای در جو زمین، گرم شدن هوا و شسته شدن و حمل خاک به پایین  دست را از دیگر پیامدهای فرسایش خاک عنوان و اضافه کرد: باید با انجام طرح  های آبخیزداری روند فرسایش خاک کند و مهار شود.
ایشان یادآور شد: اجرای  طرح های آبخیزداری، کاهش خسارت های ناشی از سیل، مهار تندآب، افزایش رشد  گیاهان و مقدار علوفه، ته نشین شدن رسوبات حمل شده توسط نزولات جوی به بستر  طرح های آبخیز و نفوذ تدریجی آب حاصل از نزولات جوی به سفره های زیرزمینی  را به دنبال دارد.
وی اظهار کرد: به علت شیب دار بودن استان ایلام حجم  بیشتر آب های سطحی وارد خاک عراق می شود که تنها راه جلوگیری از هدر رفت  روان آب ها و آب های سطحی با رعایت حق آبه اراضی پایین دست، اجرای طرح های  مختلف آبخیزداری است.
پیری با توجه به کمبود منابع اعتباری حوزه  آبخیزداری خواستار اختصاص درصدی از اعتبارات مربوط به صدور پروانه بهره  برداری از آبهای زیرزمینی برای انجام عملیات های کنترل و پخش سیلاب در دشت  ها و اراضی پست استان ایلام شد.
به گفته وی برنامه ریزی برای مشارکت  مردم در اجرای طرح های حفاظت از آب و خاک و نیز اصلاح رویکرد طرح های  آبخیزداری با نگاه و تاکید بر جامع نگری از هدر رفت آب و خاک جلوگیری می  کند.
به گزارش ایرنا، بر اساس مطالعات انجام شده به طور میانگین هشت  میلیارد مترمکعب حجم ریزش های جوی سالانه در استان ایلام است که از این  مقدار بارش حدود 1.9 میلیارد مترمکعب برابر با 24 درصد وارد رودخانه ها  شده، 1.2میلیارد مترمکعب معادل 15 درصد در زمین و سفره های زیرزمینی نفوذ  کرده و 4.9 میلیارد مترمکعب برابر 61 درصد نیز تبخیر شده و به جو زمین باز  می گردد.  
از وسعت 2 میلیون هکتاری استان ایلام یک میلیون و 700 هزار  هکتار آن را اراضی طبیعی شامل جنگل، کوهستان، بیابان و مراتع تشکیل داده  است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست


خروج




[223]